Så bra är solceller

Att installera solceller är en investering som lönar sig i längden. Du kan producera din egen el och är inte lika beroende av en elleverantör. Om du ska renovera andra delar i ditt hem kan du passa på att sätta solpaneler på taket.

Den energi som utvinns ur solens strålar är solenergi. El som kommer ifrån solenergi kan delas in i två delar, solel och solkraft. Solel är det du kan producera själv med hjälp av solceller på taket och solel är sådant du köper av via ett elbolag. Det kan vara en stor fördel att skaffa solceller för att kunna producera el själv. Solceller producerar el direkt solen tittar fram och når panelerna. Det behöver inte vara strålande sol för att panelerna ska producera el. Att investera i solceller är en bra affär både för din plånbok och för miljöns skull. Solpaneler har en förväntad livslängd på 30 år. Om du har solceller och producerar din egen el kommer du minska ditt behov av el från en elleverantör vilket gör att du sparar pengar. Det är även möjligt att sälja el om du får ett överskott.

Fördelar med solceller:

  • Du kan producera din egen el
  • Större kontroll över elpriset
  • Det är bra för miljön
  • Du sparar pengar
  • Solpanelerna är underhållsfria
  • Solenergi genererar inga utsläpp

Installation av solceller kräver inget bygglov

Solen är en förnybar energikälla vilket betyder att energikällan aldrig tar slut som kol, naturgas och kol gör. Om du ska renovera kan det vara värt att överväga att skaffa solceller, speciellt om du ska renovera taket. Det behövs inget bygglov för att installera solceller. När du installerar solceller ska du tänka på att hitta ett bra läge där de får mycket sol. Att installera solceller tar ungefär 3-5 veckor från det att du lägger en order. Det går såklart att komma överens om en tidpunkt som passar bäst. Själva monteringen tar endast 1-3 dagar. Det går även att få bidrag när du installerar solceller. Avdraget är på max 50 000 kronor per person. Hur mycket avdrag just du kan göra beror på skatten du har inbetalat under senaste året. Det beror också på om du har utnyttjat något annat avdrag.