Så börjar du frilansa som snickare

Från att sätta upp kök till att lägga nytt tak – snickarens jobb är väldigt varierande. Genom att börja frilansa kan du åta dig projekt lite här och där, för om det är en sak som är säker är det att det råder brist på hantverkare. Hur gör du för att komma i gång med snickeriverksamheten?

På senare år har gigekonomin blivit allt större på den svenska arbetsmarknaden och i Sverige finns det i dag åtskilliga frilansare. Tack vare smidiga faktureringslösningar kan du numera börja frilansa samma dag som du bestämmer dig för det. Du behöver nämligen inte starta eget för att exempelvis erbjuda dina snickeritjänster.

Just inom snickeriet finns en tradition av att vara enskild näringsidkare. Många snickare vill helt enkelt rå om sig själva och trivs med att bolla flera olika projekt. Det finns dessutom gott om uppdrag därute, hantverkare kämpar över lag med att möta den stora efterfrågan på olika hantverkstjänster.

Vilka snickeritjänster kan du erbjuda?

Om du kan montera kök eller lägga tak har du alla förutsättningar att få snickeriuppdrag. Även att kunna lägga golv, tapetsera väggar och måla om är eftertraktade tjänster. Om du ska frilansa som snickare är mångsidigheten en av dina största tillgångar.

Genom enkel fakturering med Cool Company kan du göra allt detta, behålla din A-skattsedel och samtidigt ha friheten att kunna erbjuda vilka tjänster du vill. Det kan ju vara så att du vill specialisera dig på ett område inom snickeriet, då blir du proffs på den grejen.

Hur kommer du i gång med faktureringen?

För att över huvud taget kunna fakturera måste du först få in uppdrag. Uppdrag kan du få på olika sätt. Du kan prova att lägga ut krokar hos bekanta, sätta upp en lapp i mataffären, annonsera i tidningen eller skriva att du erbjuder snickeritjänster på din Facebook. När du väl är i gång brukar ryktet om dina hantverksfärdigheter färdas snabbt.

När du har fått och genomfört snickeriuppdrag kan du sedan fakturera via Cool Company. Den här faktureringstjänsten hjälper dig utifrån både A- och F-skatt. Om du väljer att fakturera via din A-skattsedel får du till och med hjälp att räkna ut moms, skatter och hur mycket du bör undvara i pensionssparande.

För enkelhetens skull kan du logga in med BankID, då kommer du i gång på direkten. Väl inne i systemet finns gratis rådgivning.