Det byggs i Sverige som aldrig förr. För att undvika fel och misstag på din byggarbetsplats och för att göra ett så noggrant arbete som möjligt behöver du ordentlig arbetsbelysning med LED. Med bra ljus blir det enklare att ta dig an flera olika sorters uppdrag och få till stånd ett så bra resultat som möjligt.
Arbetsbelysning kan te sig olika uttryck och komma i olika utföranden. En fördel med arbetsbelysning med LED är att den håller längre och är snällare mot miljön. Extraljuskungen har smart arbetsbelysning för tuffa miljöer när du behöver vara alert under arbetspassen.
Vad räknas som arbetsbelysning?
Inom kategorin arbetsbelysning finner du alltifrån lampor på kläderna till extraljus på arbetsfordon för att se bättre i mörker när du jobbar. Det viktiga är att belysningen är anpassad just för ditt yrke och arbetspass och för det uppdrag du ska utföra. Vid fasadarbeten är det till exempel viktigt att ha ljus på arbetsställningarna och på din egen utrustning såsom en pannlampa om du renoverar fasaden under den mörka årstiden.
Energisnål LED-belysning för alla byggprojekt
LED är den typ av belysning som har tagit allt mer plats både inom hem och yrkesbranschen. Den har en längre livslängd och är dessutom mer energisnål vilket du kan märka på dina elräkningar. Välj exempelvis arbetslampor med LED eller små ficklampor för olika renoveringar så kan du vara säker på att de håller hela dagen när du behöver se detaljer.
För balkongrenoveringar och olika fasadprojekt är det särskilt viktigt med belysning under den märka årstiden. Jobbpasset börjar ofta tidigt och slutar när skymningen kommer. Under regniga dagar eller när det är dunkelt ute behövs fler lampor för att du ska se vad du gör. Det är exempelvis viktigt med lyse för att se att den nymålade färgen på fasaden eller när fasaden rengörs för att vara säker på att all smuts och flagnande färg tagits bort. En sådan belysning lyser upp hela huskroppen och ger dig även ljus in i alla hörn.
Utrustning för byggarbetare
Du som är byggare och arbetar på högre höjder, som till exempel vid fasadrenoveringar eller byggnation av balkonger, behöver även tänka på annan säkerhetsutrustning. En sådan kan vara säkerhetssele och skydd för huvudet. Allt detta är det lag på enligt Arbetsmiljöverket att en byggare ska använda och det är din arbetsgivare som är ansvarig för att reglerna efterföljs.
Fler tips på bra utrustning
- Skyddsglasögon
- Skyddshandskar
- Skyddsmask mot eventuella giftiga lösningar
Använd flexibel arbetsbelysning
Ett tips när du inverterar i ljus och lampor för yrkets skull är att du hittar belysning som är flexibel. Det betyder att lampan till exempel kan riktas åt olika håll eller att den kan ställas, läggas eller hängas upp beroende på hur och var du jobbar och behöver extra god sikt. Se även till att den inte behöver ha en massa sladdar eller kablar som du kan trassla in dig i, då går det smidigare och du riskerar färre olyckor på arbetsplatsen. Försök också hitta belysning som går att bära omkring på utan att den blir för tung.