Miljövänligare uppvärmning och lägre elkostnad

Minskad energiförbrukning har många positiva effekter. Framförallt är det miljövänligt men en låg energiförbrukning gör också att du sparar pengar. Ett av de enklaste sätten att snabbt sänka användningen av el är att installera en luftvärmepump.

Fördelen med en luftvärmepump är att den är billigare i inköp än många andra alternativ. Den går dessutom fort att installera och du behöver inte gräva upp trädgården eller göra plats för en stor panna i källaren. På 20grader.se kan du läsa mer och beställa den luftvärmepump som passar dina uppvärmningsbehov bäst. Tänk på att placera luftvärmepumpen på en central plats i huset så att den sprider värme på ett effektiv sätt.

Tips för miljövänligare uppvärmning

  • Satsa på extra bra isolering.
  • Bygg bort energitjuvar såsom kallras och dragiga fönster.
  • Installera en luftvärmepump för att minska energiförbrukningen.
  • Undvik att placera möbler framför element.

Få lägre elkostnad och öka värdet på huset

Kostnaden för att värma upp ett hus hör till en av de största driftskostnaderna i hushållsekonomin. Tyvärr är det svårt att beräkna kostnaden i förväg eftersom det beror på hur vädret är. Kalla vintrar går förbrukningen av el upp. Det är också svårt att förutsäga elpriset, ibland stiger elpriset till rekordsiffror och andra gånger sjunker det till låga nivåer. Som husägare är det därför bättre att satsa på att minska sin elförbrukning för att spara pengar.

Ett snabbt sätt att minska elförbrukningen är att installera en värmepump. Den ger en mycket behaglig värme samtidigt som elräkningen sjunker. Även kalla vinterdagar kan du ha en behaglig inomhustemperatur utan oro för kommande elräkning.Investeringskostnaden brukar löna sig inom bara några år. Planerar du att sälja huset ger en luftvärmepump även ytterligare en positiv effekt. Den kan nämligen bidra till att öka värdet på huset.

Kom ihåg det här när du bygger miljövänligt

Att bygga ett eko-vänligt hus handlar först och främst om att planera för hur behovet ser ut. Det gäller att inte bygga onödigt stort och att istället utnyttja kvadratmetrarna effektivt. Ju mindre yta som behöver värmas upp desto miljövänligare. Det är även bättre för miljön eftersom det går åt mindre byggmaterial än annars.

Planerar du att bygga ett hus gäller det därför att lägga ner tid på att fundera på planlösningen ordentligt. Om ni exempelvis är en eller flera som ibland arbetar eller studerar på distans är det smart att få med flera mindre rum som går att använda som arbetsrum. Denna typ av planlösning efterfrågas idag också av alltfler köpare eftersom distansarbete blivit populärt och tycks vara här för att stanna. Skulle du i framtiden vilja sälja huset kan det med andra ord vara något som ökar värdet.

Något som också är viktigt att komma ihåg om du ska bygga nytt eller om du vill bygga om är att satsa på isoleringen. En välisolerad byggnad förbrukar inte lika mycket el som en med kallras och dragiga dörrar och fönster. Kom dock ihåg att se till att ventilationen fungerar tillfredsställande för att undvika eventuella fuktproblem.

Det är också viktigt att tänka på att möblera på ett sätt som optimerar värmen i hemmet. Se till att elementen är fria från möbler framför och använd mattor för att göra golvet mer behagligt att gå på.