Bygg en pall

Att bygga en egen pall har många fördelar, inte minst sparar du pengar och ökar ditt självförtroende. Det enda du behöver är några brädor, en såg, skruvar och en borrmaskin. Sedan kan du måla pallen i valfri täckfärg, helst i två lager för ett optimalt resultat.

Fördelar med att bygga din egen pall

En pall är det perfekta hjälpmedlet för att komma åt alla svåråtkomliga ställen i hemmet, inte minst för barn och kortväxta. Dock kan pallar av hög kvalitet vara ganska dyra att köpa och utbudet vara begränsat. Av denna anledning är det värt att överväga idén om att bygga din egen unika pall från grunden. Även om det kanske inte är det enklaste alternativet av alla så är det utan tvekan det mest spännande!

5 fördelar med att bygga en pall

Fördelarna med att bygga dina egna möbler är många, se på följande:

 • Sparar pengar och är det mest ekonomiska alternativet.
 • Ger dig exakt vad du vill ha.
 • Ökar ditt självförtroende.
 • Är hållbart och miljövänligt.
 • Kan vara en gruppaktivitet för familj eller vänner.

Faktum är att du kan spara pengar på att bygga något så litet som en bildram, och ju större sak du bygger desto mer pengar kan du spara. Fortsätt läsa för att se hur du bygger en pall.

Bygg en pall i ett antal enkla steg

Att bygga en egen klassisk pall är enklare än vad du kan ana. Det enda du behöver är några brädor och ett antal verktyg.

Följ dessa enkla steg:

1. Såga brädorna – Såga brädorna brädorna till följande mått:

 • (1) 2,5 x 25 centimeter bred och 35 centimeter lång
 • (4) 5 x 5 centimeter och 25 centimeter långa
 • (2) 5 x 5 centimeter med en längd på 20 centimeter
 • (1) 5 x 5 centimeter med 10 centimeter längd

2. Slipa brädorna – Slipa de grova kanterna på brädorna.

3. Borra hål – Borra hål i brädorna enligt följande:

 • Två hål i vardera änden av brädorna på 20 centimeter.
 • Ett hål i varje ände av brädorna på 10 centimeter.

4. Montera basen – Använd 2-tumsskruvar för att ansluta benen till mittstödet. Fäst ihop mittstödet vinkelrätt mot mittpunkten på varje ben och anslut dem med skruvar. Tänk på att hålla ett fast grepp medan du skruvar fast skruvarna för att få pallen bli rak och stadig.

5. Fästa sitsen – Fäst sitsen på pallens topp och skruva fast med 2-tumsskruvar i hål som du har borrat med borrmaskin. Var noga med att få in skruvarna där du har borrat och att de inte stöter mot de andra skruvarna.

6. Grundmåla och täckmåla – Nu kan du välja vilken målarfärg din pall ska ha. Om du tänker täckmåla pallen bör du först grundmåla den innan. Följ instruktionerna på färgburken och låt grundfärgen torka tills du börja täckmåla ett första lager. När täckfärgen har torkat är det en bra idé att måla ett andra lager för att få ett optimalt resultat. Till din hjälp kan du använda tidningspapper och tejp för att hindra färg från att spilla på fel ställen. Glöm inte bort att dra bort tejpen innan färgen torkat när färgen fortfarande är fuktig.