Hur du får fördelar genom att värdera bostad online

Om du äger ett nybyggt hus är det smart att värdera det – och ännu smartare att värdera huset online. Det finns flera fördelar med att att värdera huset online, oavsett om du tänkt sälja, bo kvar eller bygga till.

Du som har ett nybyggt hus kanske inte tänker på att värdera det i första hand – du har ju precis flyttat in. Men det finns fördelar med att värdera huset kontinuerligt och därmed ha koll på husets marknadsvärde.
Genom att värdera bostad online kan du bland annat få koll på:

  • Aktuell belåningsgrad
  • Vad du har att röra dig med om du vill flytta
  • Om det skulle finnas utrymme för extralån till något extra som tillbyggnad eller att baka in billånet i bostadslånet.

Belåningsgraden styr bolåneräntan och låneutrymme

Online,Real,Estate,House,Property,Sell,Using,TechnologyNär du byggde huset tog du kanske ett bolån som baserade på vad huset skulle vara värt när det var färdigbyggt. Bostadsmarknaden rör sig ständigt och har du tur så har ditt hus ökat i värde efter att det blev färdigt. Därmed sjunker din belåningsgrad på bolånet och du har möjlighet att med detta argument kontakta banken och förhandla fram en lägre bolåneränta eftersom banken tar en lägre risk i och med det ökade bostadsvärdet.

I och med en lägre belåningsgrad kanske det också finns låneutrymme för något extra som du inte hade budget för vid nybygget – kanske ett soligt trädäck eller till och med en pool? Ett annat ekonomiskt tips kan vara att baka in billånet i bostadslånet för att få lägre billåneränta.

Att ha koll på vad du skulle få för ditt hus vid en försäljning är viktigt så gör kontinuerliga värderingar av din bostad om du någon gång skulle vilja flytta.

Enkel onlinevärdering

En onlinevärdering av ditt hus gör du enkelt genom att fylla i adress och fastighetsbeteckning. Den enklaste formen av värdering räknar ut husvärdet baserat på vad hus i ditt område sålts för den senaste tiden men det finns idag många förfinade databaser där du kan skriva in husets skick och andra detaljer. En del mäklare erbjuder också att ”besöka” din bostad online genom att ni tar ett videomöte där du visar bostaden via kamera. Det är både smittsäkert och bekvämt – du behöver inte ens sätta på kaffe. Så sök upp en onlinevärderingstjänst för din bostad redan idag och skaffa koll på läget.